POJOK KAMPUNG :
Awan-awan rodhok gerimis...
Suroboyo, kampung sesek penduduk'e koyok biasane...
Warga kota sampek njero kampung lan gang-gang sempit podho umek menungso'e...
Aneka werno tumindak lan lelampahan'ne...
Sing nyambut gawe podho sregep yen tumandang krida'ne...
Sing cangkruk'an nggak nduwe penggawean podo nguyu cekakak'an...
Lakak-lakak pecicilan.... Mboh opo sing diguyu kae...??
Sing lagi petan lan ngrasani tonggone gedhe-gedhe'an yen ngompori koncone...
Sing lunggu methingkrang ambek moco koran bolak-balik godhak-godhek sira'e...
Amergo moco berita tsunami nang Jepang ijik tas iki...
Sing bebakulan podho mesam-mesem ambek merem mripate amergo marem atine... Oleh bathi dhodolan sing ora sak ithik...
Sing lagi marung nang warkop podho manggut-manggut ngrungok'no lagu dangdut...
Pokok'e wuaakehhh.... Ora isok tak gambarno kabeh...
Bagong sing nduwe kampung Karang Tumaritis lagi enak-enak lembehan tangan ambek nggegem duwek limang ewu'an...
Parane pinuju bakul rujak cingur sing onok pojok'an kampung...
Warung'e Buk Lembuk...
Bagong :
"Buk...!! Rujak sak pincuk piro...??"
Buk Lembok :
"Limang ebu Cak Bagong...!!
Bagong :
"Piro Buk....??"
Buk Limbuk :
"Limang ebu....!!"
Bagong :
"Cek... larang'e Buk...!! Iku rujak opo lonthong mie...!!"
Buk Limbuk :
"Be'en ngocak apa...?! Jelas warung rujak engkok jual...!!"
Bagong :
"Tapi..., cek larang'e Buk...?!"
Buk Limbuk :
"Pingin murah.... sono...melek kreco...tak iye...!!
Rujak cingur wis pasaran regan'ne mung segumik be'en ngocak larang...!!
Bo....abooo....!!"
Bagong :
"Yoo uwis Buk....!! Tolong bungkusno sak pincuk'ae sing pedhes sambel'le...!!"
Buk Limbuk :
"Oreng apa tak taok... mon harga cabih (=cabe/lombok) pade larang...!!
Bagong :
"Sopo sing ngurus Buk....!! Sing penting aku tuku rujak cingur sing pedhes....!!"
Buk Limbuk :
"Pedhas-pedhes...., engkok campur bei...pethis udang campur telethong sapi...!!"
Bagong :
"Wueeeek....!!"
Info :
Rujak cingur. Makanan khas Surabaya ini sungguh menantang. Terbuat dari aneka buah-buahan (kedondong, mangga muda, belimbing, nanas, bengkuang, mentimun, krai segar –sejenis mentimun), sayur-sayuran (krai rebus, kangkung, kacang panjang, kecambah), tempe goreng, tahu goreng, lontong, tidak ketinggalan cingur dan kerupuk. Sungguh makanan yang bergizi dan memenuhi syarat kesehatan.
Tetapi letak tantangannya bukan di situ. Bagi yang belum pernah merasakannya, tantangan pertama ada pada tampilannya yang campur aduk, berwarna hitam, jorok, sekilas bumbunya yang tercampur rata tampak lebih kotor dari lumpur. Warna hitam ini berasal dari petis udang yang diuleg bersama cabai, kacang tanah, bawang putih goreng, pisang batu muda, terasi, garam, dan gula.
Tantangan kedua pada rasanya yang juga campur aduk. Dijamin mata merem-melek saking asamnya buah kedondong dan mangga muda, sementara mulut mendesis-desis kepedasan, sesekali ditingkah kriuk-kriuk suara gigitan kerupuk. Ada rasa manisnya juga, dari buah belimbing dan nanas. Asin, kalau kebanyakan garam. Bahkan kadang sedikit pahit, kalau... kacang gorengnya gosong!
Tantangan ketiga terletak pada cingur. Seperti daging yang kenyal-kenyal empuk. Enak sih. Tapi asal tahu saja, yang dinamakan cingur ini sebenarnya moncong sapi!
Browser : soelistijono